Máris kapós a polgármesteri poszt Öcsödön

Megosztás

Hétfőn – ahogy arról beszámoltunk – feloszlatta magát az önkormányzati képviselő-testület. Az Érdről 2019-ben érkezett Soha Attilával négy képviselő nem tudott együtt dolgozni és az ő szavazatukkal feloszlatták a testületet. Új választás lesz, minden bizonnyal új arcok is felbukkannak.

A polgármesteri székre máris akadt egy jelentkező, mégpedig egy fiatalember személyében. 

Török Dominik azt írta a helyi közösségi oldalon, hogy:

“A diplomámtól már csak két félév tanítási gyakorlat választ el, amiből egyet biztosan az öcsödi József Attila Általános Iskolában fogok elvégezni, ennek megbeszélése folyamatban van egy ideje, akárhogy is alakul, haza fogok menni, mert Öcsöd az otthonom még mindig, ahogy minden felmenőmnek.

A falu problémáival tisztában vagyok, és tapasztaljuk, a nagyszüleim mai napig ott élnek, látom azt, hogy mit kell máshogy tennünk.
Szeretném továbbvinni azt, amit nagymamám, Török Józsefné tett a faluért és lakosaiért több mint 20 év alatt.
Azt gondolom, hogy a falunak “fiatalos lendületre” van szüksége, amit az előző választásnál sokszor emlegettek, ezt én a magam 22 évével el tudnám hozni.
Leendő tanáremberként nagyon jól tudok csapatban dolgozni, tehát bárki lesz a képviselő-testületben a közös hangot biztos megtaláljuk megválasztásom esetén.
Legfontosabb célomnak a holtág rendbehozatalát tartom.
Amit ígérni tudok:
– falunk kulturális életének fellendítése (pl.: színdarabok bemutatása, melyet a Horváth Mihály Gimnázium, egykori alma materem drámatagozatos diákjai mutatnának be; komolyzenei előadások szegedi művészekkel (akikkel most is együtt dolgozunk); valamint szórakozási lehetőségeket biztosítanék fiataloknak, hogy ne kelljen mindig Szarvasra vagy Kunszentre átjárni)
– mindent meg fogok tenni a holtág ügyében
– teljes nyilvánosság a falu ügyeiben
– mivel szja-mentességet élvezek 2025 végéig, így ezt az összeget a különböző szervezeteknek ajánlanám fel minden hónapban (pl.: Mozgáskorlátozottak Egyesülete, Öcsödi Nyugdíjas Klub stb…)
Ezeknek egy része a következő választásig megvalósíthatóak, viszont a hosszabb folyamatokra nem elég egy év.
Bízom abban, hogy támogatásukat elnyerem, és a választástól már polgármesterként képviselhetem falunkat!
Kövessük Békésszentandrás példáját es fejlődjünk együtt!”

Többen máris támogatásukról biztosították a fiatalembert, ugyanakkor volt, aki azt is megjegyezte, hogy a holtág jelenleg másodlagos, első körben a közbiztonsag, utak, járdák, elhanyagolt porták és a temető helyzetét kellene orvosolni.

Molnár Bálintot nagyon sokan emlegetik még mindig a településen. Ez nem is csoda, hiszen évtizedekig ő vezette a falut. Most sokan visszasírják és azt kívánják, bárcsak visszajönne.

Megkeresésünkre Molnár Bálint elmondta, hogy nem kíván élni a lehetőséggel és nem indul a polgármesteri posztért. Mint mondta, most, a fejlemények tükrében némi elégtételt érez, hiszen Soha Attila szerinte csak ígérni tudott, amiket aztán nem váltott valóra. Ráadásul rendőrségi eljárás is folyik a faluban, ennek ellenére úgy csinál, mintha mi sem történt volna. Mint mondta, ő már előre sejtette, hogy ez lesz a vége, hiszen voltak információi Soha előéletéről, amit azonban nem hittek el a faluban. Akkor lelkesek voltak nagyon sokan, most viszont ugyanazok hallgatnak.

Mint mondta, elfelejtették az emberek, hogy az ő polgármestersége idején mennyi minden megvalósult a faluban. Megemlítette a telefon-, a kábeltévé-, a gázhálózat kiépítését, a belvízelvezetést és a szennycsatorna-hálózat megvalósítását. Ez utóbbi esetében a lakosságnak telkenként mindössze 10 ezer forint hozzájárulást kellett fizetni, szemben más településekkel, ahol ez a költség sok esetben 200 ezer forint is volt.

Megépült a ravatalozó is. Csak az utolsó ciklusában 2,6 milliárd forint támogatást vitt a faluba. Minden intézményre napelemet szereltek fel már több mint 10 éve uniós pénzből. De jól jött ez most! Több településen az ő vezetésével 3,3 milliárd forintból ivóvízminőség-javító programot valósítottak meg. Szintén uniós támogatásból 30 elhagyott szeméttelepet rekultiváltak, ezt is az ő irányításával tették. Számos országos vezetői posztot töltött be, két cikluson át megyei önkormányzati képviselő is volt. Ma is büszkén gondol arra, hogy az uniós számvevőszéki ellenőrzések során az ellenőrök mindent rendben találtak. Vagyis mindent szabályosan csináltak. 

Ezek azonban mind feledésbe merültek 2019-ben. 

Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy egy polgármesternek ma már szinte semmi hatásköre nincs, ráadásul pénz is alig van valamire. Így pedig nehéz bármit is csinálni, hiszen lényegében csak a kátyúk és a kóbor kutyák problémájának intézése marad feladatként.

Kapcsolódó cikkek